petek, 15.05.2015 ob 12:08 | Avtor:

Yellen vs. Draghi

kategorija gospodarstvo  komentarji komentarji (0)   galerija slik galerija slik (1)  
  

Čudoviti svet različnih pogledov. 

Nič posebej razburljivega se zadnje dni ne dogaja na svetovnih borzah. Rast iz začetka leta se je nekoliko umirila, borzni posredniki čakajo na nove informacije glede smeri monetarnih politik in predvidene rasti BDP v nadaljevanju leta. Še največje presenečenje je prišlo s sedeža ameriške centralne banke Federal Reserve.

Odgovor na vprašanje, ki smo si ga zastavili v naslovu našega članka pred štirinajstimi dnevi (So delnice drage ali poceni?) je podala kar sama guvernerka Zveznih rezerv. Yanet Jellen je namreč na nekem intervjuju (medijsko sicer dobro skritem) izletela s stavkom, ki je za osebo na njeni funkciji precej redek: »I would highlight that equity market valuations at this point generally are quite high.« V prevodu: »Poudariti želim, da so v splošnem delniški trgi danes razmeroma visoko vrednoteni.« Hm, kje ste to že slišali? Seveda tisti, ki nas redno berete, na tem mestu vsak teden. Da ni morda tudi omenjena gospa pomotoma zašla med naše bralce?

Šalo na stran, šefi centralnih bank se običajno v komentiranje situacije na delniških trgih ne spuščajo razen kadar jih le-ta res močno skrbi. Iz besed guvernerke je moč razbrati nervozo pred reakcijo trgov na dvig obrestnih mer, na katerega se FED počasi pripravlja. Najbrž čuti, da bi lahko bila reakcija zaradi previsokih vrednotenj (beri: pričakovanj) precej divja. Še posebej pa jo muči dejstvo, da kljub štirim letom monetarne ekspanzije in povečanja bilančne vsote centralne banke za skoraj 3.000 milijard USD, gospodarska rast kar noče in noče prijeti. Prejšnji teden objavljena rast ameriškega BDP v prvih treh mesecih letošnjega leta je bila namreč globoko razočaranje pri pičlih 0,2%. Se zavedate, da bi še en podoben podatek v drugem četrtletju pomenil, da se ZDA nahajajo v recesiji? Mislite, da delniški trgi to upoštevajo v trenutnih tečajih delnic?

Tamkajšnja centralna banka, ki bi se očitno rada po petih letih intervencij počasi umaknila s trga se torej nahaja med dvema ognjema. Na eni strani je precej šibka gospodarska rast, ki ji elegantnega umika ne omogoča, na drugi strani pa nevarno visoka vrednotenja na kapitalskih trgih, ki lahko destabilizirajo finančni sistem za kar bo na koncu tako kot nekoč Greenspan, obtožena ravno sedanja guvernerka Zveznih rezerv zaradi vztrajanja pri preohlapni monetarni politiki. Koga se bo gospa odločila žrtvovati?

Kakorkoli že, pohvalno je že dejstvo, da je Yanet Jellen situacijo na finančnih trgih prepoznala kot potencialno nevarnost. Naše mnenje o previsokih vrednotenjih je najbrž še bolj ekstremno od njenega a seveda razumemo, da mora na svojem položaju ohraniti tudi določeno mero konservativnosti in distance. Vprašanje je, kaj sploh lahko stori, da prepreči nenadzorovano popuščanje finančnega balona a dejstvo, da se visokih vrednotenj naposled javno zaveda, nam morda vliva nekaj upanja, da vsaj ne bo nadaljevala tistih politik, ki bi ta balon še dodatno napihovale.

Ravno nasprotno pravi šef Evropske centralne banke Mario Draghi: »At the moment, there is little indication that generalised financial imbalances are emerging.« V prevodu: »V tem trenutku ni znakov, da bi v finančnem sistemu prihajalo do neravnotežij.« Nasvet za Maria: povezave v finančnem svetu niso linearne, kar pomeni, da bo jutrišnji dan lahko presenetljivo drugačen od današnjega. Šef ECB sicer v isti sapi opozarja, da predolgo trajajoča ohlapna monetarna politika vpliva na obnašanje investitorjev, ki začnejo zanemarjati tveganja in potiskati cene premoženja v nevarne višave. Kljub temu namerava s točno to monetarno politiko nadaljevati očitno tako dolgo, dokler dejansko na finančnih trgih ne bo prišlo do neravnotežja, kot se je diplomatsko izrazil. Mario Draghi si torej, če malce karikiramo, svojo funkcijo predstavlja tako, da finančne trge pomaga spraviti iz stabilnega v nestabilno stanje. Še dobro, da jih imamo, si lahko mislite življenje brez centralnih bank, brez finančnih balonov, borznih zlomov, gospodarskih depresij itd… Kakšen dolgčas.

Peter Mizerit

Peter Mizerit, Primorski skladi d.d., Vodja službe za upravljanje s tveganji

Avtor: Peter Mizerit, zaposlen pri družbi Primorski skladi d.d. Vsebina poročila oz. njegovi posamezni deli so izključno osebno mnenje avtorja in ne predstavljajo mnenja družbe PFCI, d.o.o. ali družbe pri kateri je avtor zaposlen. To poročilo nima narave »priporočila« iz 378. člena Zakona o trgu finančnih instrumentov (UL RS št. 67/07). Vsi podatki predstavljeni v poročilu so zajeti iz objav v tiskanih ali elektronskih medijih ter uradnih objav izdajateljev na spletni strani Ljubljanske borze SEO-NET. To obvestilo ne upošteva izkušenj, finančnih možnosti in namenov posamezne osebe v zvezi z naložbami v vrednostne papirje. Seznanitev z vsemi oblikami tveganja pri naložbah v vrednostne papirje je pogoj za oblikovanje investicijske odločitve v zvezi s prodajo ali nakupom delnic, oziroma drugih investicijskih odločitev. Zgodovinski podatki o donosih vrednostnih papirjev ne zagotavljajo donosov v prihodnosti. Vse podatke glede premoženja in poslovanja družb, ki kotirajo na organiziranem trgu ter gibanja cene delnic, lahko pridobite pri izdajatelju. Primorski skladi d.d. opravljajo dejavnost pod nadzorom Agencije za trg vrednostnih papirjev, Poljanski nasip 6, 1000 Ljubljana.Dodatna razkritja: http://www.pfci.si/index.php?page=static&item=43.Vir: Podpalmo.si

Povej naprej:
komentarje poganja Disqus


Prometno informacijski center
Prometno poročilo, torek 15.september 2015 ob 22:58

Zapora ceste: - Na primorski avtocesti bo med Logatcem in Uncem do predvidoma 12. novembra promet v obe smeri urejen po dveh zoženih pasovih.


Današnje prireditve

Klikni za novico